Demonstration mod John Byrialsen for misrøgt af heste: Hestebranchen står fortsat sammen

Demonstranter i Skals mod Viegaard Stutteri. Foto: Dorthe Brauner Jensen

Hele 145 køretøjer, herunder hestetrailere, traktorer, varevogne og biler fyldt med hestekyndige demonstrerede mandag d. 7. august kl. 12.00 mod John Byrialsen for misrøgt af sine heste. Med intiativ fra landstræner Lars Trier Kjøller kunne der i samarbejde med Dansk Ride-Instruktør Forening opleves en kortege rundt om ejendommen i Skals.

Ingen beviser for dyremishandling

Midt- og Vestjyllands Politi, Fødevarestyrelsen og Viborg Kommune har alle været på uanmeldt besøg; men intet tyder på misrøgt af hestene. Hestebranchen er i forarg, men det er også i tilfælde som disse, at sporten står sammen; stærkere end nogensinde.

Selvom mange var mødt op, sad størstedelen hjemme bag skærmen og ventede i spænding på nyheder fra Skals. Én af dem var Helle Kristensen, rytter, journalist & kommunikatør samt initiativtager til Uanvendelig.dk, som på sin Instagram skriver:

- Ærligt… Jeg blev skide rørt i dag, da jeg sad med telefonen og fulgte med i dagens demonstration i Skals… For tænk sig, at vi er så heldige i vores sport, at vi har så mange passionerede og dedikerede fagfolk, der ikke er bange for at sætte en grænse… Hestevelfærd SKAL komme over alt andet i vores sport. Og vi skal sige fra over for de mennesker der ikke formår at sikre ordenlig velfærd over for de heste de har i deres varetægt. Dagen i dag var vigtig! For her stod hele branchen sammen om at sende et klart signal - uagtet interesser og mærkesager… Når alt kommer til alt, er det stadig kærligheden til hestene der samler os.

Politianmeldelse er ikke nok: Nyt borgerforslag

Samtlige dyrevelfærdsorganisationer og kritikere har politianmeldt Byrialsen efter en tidligere medarbejder på stutteriet i juni offentliggjorde billeder af heste, som tydeligt påviser vanrøgt. Hestens Værn er blot én af de mange der blander sig i sagen, men alligevel bliver der stillet spørgsmålstegn til, hvorfor organisationen ikke har gjort mere; og svaret er simpelt:

- I den forbindelse vil vi gerne understrege, at vi gennem en årrække løbende har anmeldt sager om vanrøgt hos John Byrialsen til myndighederne. Det er også tilfældet i denne sag. Men at anmelde sagerne er desværre det eneste, vi kan gøre… Som dyrevelfærdsorganisation har vi hverken hjemmel eller beføjelser til at gøre mere, udtaler organisationen d. 3. juli i et opslag på Facebook.

Det er dog ikke første gang, at John Byrialsen er blevet politianmeldt på baggrund på billeder af underernærede heste. I 2018 blev han politianmeldt af Dyrenes Beskyttelse, men politiet endte med at droppe sagen. Han var således hovedperson i en særdeles grov vanrøgtssag på hans stutteri i Polen i 2013, hvor myndighederne fjernede 64 heste fra hans varetægt.

- Når en vanrøgtssag anmeldes til politiet, er det myndighederne, der skal tage sagen videre og sikre, at forholdene for hestene bliver bragt i orden. Men vi oplever desværre, at behandlingen af disse sager ikke er så effektiv, som vi mener, er nødvendigt… Derfor mener vi også, at denne sag er en oplagt anledning til, at vi får ændret på det lovmæssige, så vi i fremtiden får bedre mulighed for at hjælpe dyr, der systematisk vanrøgtes og mishandles.

Og netop dette er nu aktuelt. Den 1. august blev der stillet et Borgerforslag om dyrepoliti og udvidede beføjelser i forbindelse med grov vanrøgt af Julie Fjeldborg, Kristian Skovrider, Bente Merete Zinck og John Randskov. Over 25 organisationer og avlsforeninger har således allerede meldt ud, at de bakker op om forslaget.

Forrige
Forrige

Politiet udgiver pressemeddelse i forbindelse med sagen om Viegård Stutteri: “Det er gået for vidt”

Næste
Næste

Vil du redde hesteliv? Det koster kun din underskrift; borgerforslag om effektiv behandling af vanrøgtsager